Nybegynder - FAQ

Hvorfor mikroskopere?

Fordi det er spændende. Det er let. Det er ikke dyrt. Det er en stilfærdig hobby. Der er mange udfordringer både praktiske, tekniske, færdighedsmæssigt, edbmæssigt. Der mange områder og teknikker at udforske og der er en helt ny verden at udforske, bare i ens egen have eller tagrende, for slet ikke at tale om hvad der findes i fersk og saltvand og generelt i naturen. Der kan være mange timers spændende oplevelser - a la Discovery & Animal Planet - i en enkelt lille vandprøve fra et lokalt vandhul.

 

[Prøv at gætte hvor dette billede stammer fra? Jeg vil afsløre at det er fra min have og er ca 100 x forstørret - taget
 med mit stereomikroskop - løsningen står nederst på siden]

Hvor køber jeg et mikroskop?

Der er rigtig mange muligheder. Den billigste er at købe brugt. Alle mine mikroskoper er købt via den Den blå Avis på nær mit rejsemikroskop. Der er ofte gode tilbud og man kan se og prøve det inden man beslutter sig. Andre muligheder er Laurits.com. Der er mange mikroskoper til salg på især det tyske eBay - men også mange muligheder for at komme galt af sted. Mit Zeiss Laboval 4 købte jeg brugt for ca 3.500 kr for år tilbage og det er nok også prisen nu. Det skal dog bemærkes at det var med binokulær tubus og almindelige akromater som objektiver og uden andet ekstraudstyr. Et PZO mikroskop fandt jeg for et par hundrede kroner for et par år siden. Begge mine stereomikroskoper kar kostet under 1.000 kr - men det skal sige at det var ekstremt billigt for Olympus'sen. Den kunne nemt have kost 5-10 gange mere, men nogen gange er man jo heldig (og det var ikke hælervare).

En anden løsning er at købe et nyt skolemikroskop. Der er flere danske forhandlere og så er der jo garanti - men prismæssigt er vi oppe i plus 2-3.000 kr og 5-8.000 kr hvis det skal være med fotoløsning. For forhandlere: kig i linklisten.

Endeligt, hvis det skal være alvor - et nyt professionelt mikroskop fra Zeiss, Olympus, Nikon, Leica m.fl. Men så er prisen også derefter - plus 20.000 kr

Hvilket mikroskop skal jeg købe?

Jeg vil klart anbefale et brugt. Man får mest for pengene. Og hvis man køber et brugt af et af de store navne - se ovenfor - så vil man få et godt mikroskop der kan følge en i mange år.

Jeg vil meget gerne give min mening til kende om et evt. køb og give råd og vejledning om fordele og ulemper i det omfang at jeg kan og selvfølgelig med den forudsætning at jeg på ingen måde er altvidende og er nogen garanti for at man bliver tilfreds med et køb.

Hvad skal det kunne

Det skal helst have binokulær tubus - og hvis man vil fotografere - helst trinokulær tubus. Det skal have tubuslængde 160 mm (gammel standard hvor det er let at få udstyr til - den moderne hedder uendelig og er dyr). Gerne objektfører - helst hængende. Plads ril mindst 4 objektiver i revolveren.10 x okularer og min følgende objektiver (3,2 x) 10 x, 20 x, 40 x (100 x - bruges sjældent). Akromater er godt nok til at starte med. Bedre objektiver kan man altid købe når man får råd og er blevet bidt af hobbyen. En god kondenser gerne med klaplinse og helst halogen belysning (min 20 wt) og mulighed for Køhler belysning. Hvis dette er rent volapyk - så kig i f.eks.: A Øye: Håndbog i i Mikroskopi. Der er alle begreberne forklaret.

Er det dyrt?

Det kan altid diskuteres. Jeg vil vove den påstand at hvis man ellers har lidt tålmodighed med at finde et godt brugt mikroskop. Så vil man kunne lave sig et grundudstyr (dog uden fotomulighed) men med udstyr til at kunne lave permanente slides for under 4-5.000 kr og her har jeg afsat de 3 til mikroskopet resten er til værktøj, glasvarer, litteratur og kemikalier.

Minimumsudstyr - en liste

Hvad skal jeg bruge af kemikalier?

Hvis man ikke vil lave gemmepræparater - ingen. Hvis man vil igang med at lave gemmepræparater så vil det selvfølgelig være afhængig af hvad man vil lave. Det man vil bruge vil dels være fikseringsmidler, farvestoffer og indlejringsmidler og hjælpestoffer hertil. Men så må man ty til bøger og vejledninger.

Hvad skal jeg bruge af glasvarer?

Til at begynde med ikke andet end gamle rengjorte konservesglas, der kan fungere som mikroakvarier. Men hvis interessen udvikler sig får man brug for opbevaringsglas til kemikalier, bægerglas, måleglas, målepipetter, urglas, reagensglas osv, men det kan komme løbende og oftes købes brugt for en slik.

Hvad skal jeg ellers bruge?

En god håndbog og en god bestemmelsesbog - se litteraturlisten. Start med at låne dem på bibilioteket og find ud af hvad der passer til dig og køb dem efterfølgende. Hvis man kan læse tysk er der flere på listen lighe til at printe ud. Ellers er listen hvad man senere kan bruge nærmest uendelig, afhængig af til hvilket niveau man vil dyrke sin hobby. Og det der der vil være overflødig for den ene kan være uundværlig for en anden.

Hvad skal jeg bruge af programmer?

Hvis ikke man vil fotografere - ingen. Ellers et godt billedbehandlingsprogram,  et godt arkivprogram til billeder - hvis man først kommer igang med at tage billeder, så tager man mange billeder. jeg kan sagtes på en aften tage 1-200 billeder. Og hvis man ikke har styr på dem fra begyndelsen, så bliver det hurtigt uoverskueligt. Her kan ses en liste med beskrivelse og links til de programmer jeg har på min PC med mikroskopi relevans.

Hvor køber jeg kemikalier?

Hvor køber jeg glasvarer?

Hvor køber jeg laboratorieudstyr?

Hvordan kommer jeg til at fotografere

Hvor finder jeg hjælp?

Kræver det megen plads?

Opdateret: 04-10-2008

 

 

Løsning: undersiden af et rhododendron blad med skæl!